Beköszöntő

 

Kedves Kollégák!

Mozgalmas két évet tudhat maga mögött az MKE Spektrokémiai Társasága amióta utoljára a Magyar Spektrokémiai Vándorgyűlésünk (MSV) 60. évfordulóját ünnepeltük közösen 2017-ben Debrecenben. Tavaly októberben az ELTE-n nagy sikerrel rendeztük meg a 16. Magyar – Olasz Spektrokémiai Szimpóziumot, amely egyben a 61. MSV-nek is otthont adott. A konferencián magyar kutatóműhelyek eredményeiből születetett szóbeli előadások és poszterek közül a Microchemical Journal amerikai rangos szaklap közel 20 munkát jelentetett meg 2019 nyarán válogatásában. Idén áprilisban pedig tisztújító ülést tartottunk, melyet megelőzően két, Stipendium Hungaricum ösztöndíjas PhD-hallgató beszámolóját hallgattuk meg. Az MKE SKT újonnan megválasztott elnökség tagjai Dobosy Péter (Ökológiai Kutatóközpont – Duna-Kutató Intézet), Galbács Gábor (Szegedi Tudományegyetem), Horváth Márk (Szent István Egyetem, Környezettudományi Intézet, Gödöllő), Mihucz Viktor Gábor (ELTE) és Ziegler Ildikó (Richter Gedeon Nyrt.). Jelen lehetőséget is megragadjuk, hogy hálásan megköszönjük a leköszönő elnökség tagjainak fáradozását – Kántor Tibornak, Heltai Györgynek, Posta Józsefnek és Kristóf Jánosnak – akiknek szakmai tanácsára és háttérmunkájára természetesen továbbra is számítunk.

Örömünkre szolgál, hogy az idei, Balatonszárszón megrendezendő 62. MSV-re 16, magyarul és angolul elhangzó előadással és 4 poszterrel jelentkezünk, tekintve, hogy az utóbbi időkben az atomspektrometriai alapkutatások támogatása mind hazánkban, mind pedig a külhonban jelentősen csökkent. Az újonnan megalakult MKE SKT vezetőség egyik első kezdeményezése a SpectrOpus néven létrehozott elektronikus hírlevél, amelynek szerkesztői ambiciózus közösségformáló és -megtartó szerepet tűztek ki elsődleges célként. Ezt szolgálja Kántor Tibor kollégánk tollából született, az MSV és az atomspektroszkópiai szakmai közösség 60 éves történetének bemutatását is tartalmazó hírlevél, amelyet a konferencia résztvevői kezükbe vehetnek.

Nem sejthetjük, hogy mit tartogat a jövő kis szakmai közösségünk számára. Szép hagyományaink folytatását talán egy, kétévente megrendezendő közös analitikai kémiai vonatkozású hazai fórumhoz integrálódva lehetne biztosítani. Megtörni, feladni azonban nem szabad! Nehéz időkben érdemes inkább összezárni sorainkat, ellenállni a további lemorzsolódás ránk leselkedő csábítasának.

Mindenkinek eredményes és inspiráló előadásokat, beszélgetéseket kíván az MKE SKT vezetőségének nevében

 

Záray Gyula Ziegler Ildikó Mihucz Viktor Gábor
tiszteletbeli elnök titkár elnökGo to top